Zarządzanie dochodami publicznymi w okresie kryzysu finansów publicznych - Lubińska, Teresa (Management of public revenue during the period of public finance crisis, 2011)
Budżet państwa z racji wielu atrybutów jest centralną instytucją sektora finansów publicznych. W okresie kryzysu finansów publicznych ranga budżetu państwa wzrosła. W artykule dokonano dwuetapowej oceny fiskalnej roli budżetu państwa jako instrumentu zarządzania stabilizacją finansów publicznych. Pierwszy etap odnosi się do 2009 r., w którym wystąpił największy w okresie ostatnich 20 lat kryzys finansów publicznych. Drugi etap skoncentrowany jest na latach 2010 i 2011, jako na okresie podejmowania prób wychodzenia z kryzysu w obszarze dochodów fiskalnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 101-114