Współczesny sektor publiczny w świetle prawa Wagnera - Kargol-Wasiluk, Aneta (Contemporary public sector in the light of the Wagner’s law, 2011)
Celem opracowania jest weryfikacja adekwatności prawa Wagnera mówiącego o stałym wzroście wydatków publicznych i ocena możliwości jego zastosowania we współczesnych demokratycznych państwach z gospodarką rynkową. W poszczególnych częściach artykułu podjęto próbę przedstawienia istoty i zakresu sektora publicznego (zwłaszcza w ujęciu wydatkowym), ukazano istotę "prawa Wagnera" i jego interpretację, a także podjęto próbę określenia relacji między "prawem Wagnera" a teorią wyboru publicznego. Artykuł kończą konkluzje, że prawo Wagnera można uznać za pewien model myślowy, a nie sposób wyjaśniania rzeczywistości adekwatny dla przemian zachodzących w XXI w. Prawo Wagnera sugeruje kierunek rozwoju państwa i było odpowiednie do wyjaśniania rzeczywistości w XIX i I połowie XX w.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 68-80