Dylematy teorii i praktyki w procesie sanacji finansów publicznych - Guziejewska, Beata (Theoretical and practical dilemmas in reforming public finance, 2011)
W artykule zawarto rozważania poświęcone politycznym uwarunkowaniom reform w sektorze finansów publicznych. Zjawisko określane jako polityczne cykle budżetowe ma swój praktyczny wyraz w przesuwaniu w czasie niezbędnych reform, których rezultatem powinno być obniżenie długu publicznego. Ogólnym założeniom rządowych dokumentów, w których deklaruje się sanację finansów publicznych, nie towarzyszą faktyczne zmiany w systemie podatkowym i strukturze wydatków publicznych w Polsce
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 57-67