Długoterminowa perspektywa systemu emerytalnego w Polsce w świetle starzenia się społeczeństwa - Gubernat, Ewa (Long term perspective of the pension system in Poland in the light of ageing society, 2011)
Fakt starzenia się społeczeństwa należy uwzględniać już dziś w ogólnym rachunku kalkulacji finansowych oraz aktywnie mu przeciwdziałać. Mimo wszystko istnieje duże zagrożenie, że brak reakcji w odpowiednim czasie doprowadzi do sytuacji, w której Polska stanie się dużym domem starców. Natomiast brak właściwych zasobów siły roboczej doprowadzi do paradoksalnej sytuacji, w której nie będzie wystarczającej liczby osób, aby sfinansować niezbędne potrzeby starzejącej się populacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 48-56