Zjawisko moralnego hazardu a finanse publiczne - Gałuszka, Jolanta (Moral hazard and public finance, 2011)
Zjawisko moralnego hazardu spotykane jest w różnych sferach życia ekonomicznego i społecznego. W dobie globalizacji gospodarki światowej tworzącej sieć silnych współzależności międzynarodowych zjawisku temu przypisuje się szczególne znaczenie. Z jednej strony założenia społeczno-gospodarczej polityki państwa są nieadekwatne do możliwości finansowych, którymi dysponuje dane państwo, z drugiej występuje bezwzględne dążenie do maksymalizacji zysków sektora prywatnego. Przy braku rygorystycznych reguł przestrzegania bezpieczeństwa przepływów finansowych taka sytuacja prowadzi do powstawania kryzysów finansowych. Celem artykułu jest przedstawienie fiskalnych kosztów kryzysu z 2008 r., kryzysu, którego źródła tkwią w dalece posuniętej liberalizacji procedur bankowych oraz nieodpowiedzialnej polityce budżetowej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 37-47