Odpowiedzialność za naruszenie dyscypliny finansów publicznych w zakresie prowadzenia audytu wewnętrznego w jednostkach sektora finansów publicznych - Bojkowski, Tomasz (Liability for departure from discipline of public finance in the scope of internal audit in the public finance sector, 2011)
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na nieprawidłowości w zorganizowaniu i prowadzeniu audytu wewnętrznego, które stanowią naruszenie dyscypliny finansów publicznych. Zasadniczym zamierzeniem jest ocena, czy stypizowane w przepisach o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych [Ustawa 2004, art. 18a] czyny mają w istocie charakter dyscyplinujący kierowników jednostki, których owe naruszenia zasadniczo dotyczą. Artykuł obejmuje ogólne przedstawienie charakteru odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych oraz analizę szczegółową art. 18a Ustawy 2004
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 17-26