Wpływ gospodarstw agroturystycznych na kształtowanie obszarów wiejskich w regionie kłodzkim - Ostrowska-Dudys, Maria (Influence of agritourism farms on shaping rural areas in the Kłodzko region, 2019)
Rozprawa doktorska powstała, jako kontynuacja pracy magisterskiej, w której zauważono problem zagospodarowania przestrzennego gospodarstw agroturystycznych. Przemiany ustrojowe po roku 1989 spowodowały zmniejszenie opłacalności produkcji rolnej, co przyczyniło się do zaniechania jej przez małe gospodarstwa. Jedną z możliwości uzyskania dochodu było wynajęcie kwater dla gości, czyli świadczeniem usług agroturystycznych. Zauważono zmiany w obrębie gospodarstw agroturystycznych, ich zabudowy, infrastruktury i zieleni. Niektóre zmiany sprawiały wrażenie nowocześnie zagospodarowanej przestrzeni.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: gospodarstwo agroturystyczne; obszary wiejskie; krajobraz kulturowy; środowisko; region kłodzki; kształtowanie przestrzeni