Entropowe oraz fotoindukowane przemiany fazowe - Damczyk, Jacek (Politechnika Wrocławska, 2011)
Analiza termodynamiki asymetrycznych układów sieciowych (1D i 3D). Asymetria reprezentowana jest przez asymetrię potencjału węzłowego w kształcie potrójnej, jak i podwójnej studni. Dynamika fotoindukowanej transformacji grafitu w diafit - formowanie wiązań międzywarstwowych w graficie.
Keywords: diafit; grafit - fotoindukowane transformacje; termodynamika - układy sieciowe; wielostabilność; przemiany fazowe; asymetria