Finanse gospodarstw domowych i finanse osobiste – nowe wyzwania teorii - Świecka, Beata (Household and personal finance – theory’s new challenges, 2011)
Celem przedstawianego opracowania jest próba budowy podstaw teoretycznych finansów gospodarstw domowych i finansów osobistych. Opracowanie to nie wyczerpuje tematu. Jest zaledwie drobną częścią wielkiego obszaru badawczego. W celu budowy teoretycznych podstaw subdyscypliny naukowej, jaką są finanse gospodarstw domowych i finanse osobiste, stworzone zostały i przedstawione pojęcia, klasyfikacje, przedmiot i zakres finansów gospodarstw domowych oraz finansów osobistych i towarzyszące im instrumentarium pojęciowe, które mogą stanowić przyczynek w rozwoju nauki w tym zakresie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 602-610