Optymalizacja podatkowa w wybranych inwestycjach finansowych - Sokołowska, Ewelina (Tax optimization in selected financial investments, 2011)
Dochody uzyskane z tytułu inwestowania podlegają obowiązkowi ich opodatkowania. Ogólnie im wyższy jest dochód uzyskany z inwestycji, tym wyższy będzie podatek, który inwestor będzie zobowiązany odprowadzić jako daninę o charakterze publiczno-prawnym. Celem referatu jest przedstawienie optymalizacji podatkowej jako skutecznego narzędzia umożliwiającego zarówno planowanie obciążeń podatkowych, jak i ich skuteczne obniżanie zgodnie z obowiązującym prawem. W pracy przedstawione zostaną wybrane formy lokowania kapitału, których konstrukcja umożliwia zmniejszenie obciążeń podatkowych i jednocześnie wzrost oczekiwanej stopy z inwestycji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 577-588