Ogólny i szczególny mechanizm endogeniczny współczesnego kryzysu - Mielcarek, Jarosław (General and special endogenous mechanism of contemporary crisis, 2011)
Ogólny mechanizm endogeniczny kryzysu został opisany za pomocą sekwencji: ograniczenia wiążące – innowacje usuwające ograniczenia – zyski nadzwyczajne dla podmiotu wdrażającego innowacje – naśladowcy upowszechniający innowacje – zmiana warunków gospodarczych pod wpływem upowszechnienia innowacji – nowe ograniczenia – kolejny kryzys. Szczególny mechanizm endogeniczny współczesnego kryzysu zaczyna się ograniczeniami finansowymi i przełamującymi je innowacjami finansowymi. Ich upowszechnienie doprowadza do powstania jako rdzenia światowego systemu finansowego Mega Global-Cash Machine. Funkcjonowanie MGCM doprowadza do takiej zmiany warunków gospodarczych, że dochodzi do jej załamania i struktura ekonomiczna traci globalną własność rozwojową, czyli wchodzi w fazę kryzysu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 562-576