Sieć bezpieczeństwa finansowego – powrót do korzeni? - Iwanicz-Drozdowska, Małgorzata (Financial safety net – back to the roots?, 2011)
Celem opracowania jest wskazanie, że w celu poprawy skuteczności sieci bezpieczeństwa finansowego niezbędny jest z jednej strony powrót do prostych rozwiązań, podkreślających istotę zrównoważonego zarządzania finansami banków, a z drugiej – pójście z duchem czasu. Artykuł składa się z dwóch zasadniczych części – syntetycznej historii kryzysów bankowych, ze szczególnym podkreśleniem powtarzalności błędów, oraz analizy kierunków zmian w sieci bezpieczeństwa finansowego. Analiza obejmuje zarówno działania zainicjowane na szczeblu międzynarodowym, głównie w UE, jak i potrzebne działania uzupełniające
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 541-549