Teoria nieracjonalnych oczekiwań. Znaczenie bazy na rynkach futures - Zaremba, Adam (Theory of irrational expectations. Significance of a basis in futures markets, 2011)
Niniejszy artykuł dotyczy problemu implikacji teorii racjonalnych oczekiwań dla rynku finansowych kontraktów futures. W części 2 przedstawiono charakterystykę teorii racjonalnych oczekiwań jako sposobu wyjaśnienia kształtu krzywej forward. Część tę kończy postawienie hipotezy, że poziom bazy na rynku futures może być powiązany z przyszłymi stopami zwrotu z indeksów bazowych. Część 3 artykułu stanowi empiryczną weryfikację wspomnianej hipotezy na podstawie notowań kontraktów na indeksy giełdowe GPW w okresie luty 2000 – lipiec 2010. Badanie potwierdza hipotezę, że poziom bazy zawiera in-formacje o przyszłych zmianach cen spot. W ostatniej części artykułu autor proponuje modyfikację formuły wyceny kontraktów futures, tak aby uwzględniała ona oczekiwania inwestorów na rynku tychże instrumentów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 526-538