Długoterminowe stopy zwrotu po ogłoszeniu skupu akcji własnych - Szyszka, Adam; Zaremba, Adam (Long-term returns following stock repurchases, 2011)
Badania amerykańskiego rynku akcji wykazały występowanie długoterminowych ponadprzeciętnych stóp zwrotu z inwestycji w spółki, które dokonywały skupu akcji własnych. Celem niniejszego artykułu jest weryfikacja, czy podobna anomalia występuje na rynku polskim. Przeprowadzone analizy potwierdzają występowanie długoterminowych ponadprzeciętnych stóp zwrotu ze spółek skupujących własne akcje oraz wskazują na zyskowność strategii inwestycyjnej, polegającej na budowaniu portfeli złożonych ze spółek, które uprzednio ogłosiły skup akcji własnych. W artykule wskazujemy także na potencjalne przyczyny i wskazujemy na różne możliwe interpretacje zaobserwowanych przez nas wyników
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 512-525