Czy istnieją spółki bardziej i mniej lubiane przez inwestorów na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie? - Szlichciński, Krzysztof (Are there companies more and less popular by the investors on the Warsaw Stock Exchange?, 2011)
Inwestorzy mają preferencje co do wyboru przedmiotu inwestycji, wynikające z wcześniej dokonanych analiz i ocen. Prawidłowości postępowania inwestorów na GPW są raczej typowe, gdyż preferują oni spółki o relatywnie wysokiej kapitalizacji i płynności – tak aby zainwestowanie bądź sprzedaż walorów nie pociągały za sobą dodatkowej zmienności cen akcji. Inwestorzy wykazywali większą skłonność do obrotu akcjami spółek o wyższych przeciętnych nominałach cen. Większe zaufanie wzbudzały spółki o wyższej produktywności majątku, a przy tym wykazujące większą skłonność do dzielenia się wypracowanymi efektami z akcjonariuszami poprzez wypłatę dywidendy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 501-511