Analiza wpływu wykupu akcji na wartość spółek giełdowych w latach 2005-2010 - Słoński, Tomasz; Zawadzki, Bartosz (Return driven by stock buyback announcement for companies listed on the Warsaw Stock Exchange, 2011)
W artykule przedstawiono wyniki badań nad skupami własnych akcji przeprowadzonymi przez spółki notowane na GPW w Warszawie w latach 2005-2010. Wykorzystanie metodologii analizy zdarzeń pozwoliło na stwierdzenie, że ogłoszenie skupu własnych akcji jest pozytywną informacją dla akcjonariuszy i pozwala na osiągnięcie istotnej statystycznie, zwyżkowej stopy zwrotu w dniu następnym. Interpretacja przez inwestorów sygnału o skupie akcji zależy od wielkości spółki ogłaszającej ten zamiar. W próbie przedsiębiorstw o najniższej kapitalizacji nie można zaobserwować statystycznie istotnego efektu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 488-500