Analiza dodatkowych stóp zwrotu spółek sektora bankowego przejmowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie - Perepeczo, Agnieszka (The evidence on abnormal returns performance in bank acquisitions on the Warsaw Stock Exchange, 2011)
W artykule zostały przedstawione wyniki badań dodatkowych stóp zwrotu osiąganych przez akcjonariuszy spółek przejmowanych i notowanych na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych, w szczególności spółek bankowych. Badana populacja obejmowała spółki, na których akcje zostało ogłoszone wezwanie do sprzedaży w latach 1998-2004, w tym 17 banków. Badania miały charakter krótkookresowy, tj. 60 dni przed ogłoszeniem wezwania i po. Uzyskane rezultaty dla całej populacji są zbieżne z wynikami dotyczącymi przejęć na rynkach rozwiniętych. Wskazują na pozytywne wartości dodatkowych stóp zwrotu osiąganych przez akcjonariuszy w badanym okresie zdarzenia. Wyniki dodatkowych stóp zwrotu dla sektora bankowe są nieznacznie niższe w porównaniu z całą populacją, ale nadal wyższe niż wartości miernika CAR dla przejmowanych banków w USA i w Europie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 459-468