Reakcje inwestorów na transakcje o charakterze dezinwestycji – doświadczenia rynków rozwiniętych - Jewertowski, Tomasz (Investors reaction to divestitures announcement – evidence from developed markets, 2011)
Transakcje o charakterze dezinwestycji prowadzą na ogół do zwiększenia stopnia koncentracji działalności przedsiębiorstwa. Literatura przedmiotu dostarcza wielu teorii w zakresie korzyści, jakie tego typu transakcje mogą przynieść spółkom ich dokonującym, prowadzących do wzrostu wartości tychże spółek. Celem niniejszego opracowania jest porównanie cech transakcji o charakterze dezinwestycji oraz przedstawienie wyników dotychczasowych badań prowadzonych na rynkach rozwiniętych nad reakcjami inwestorów na upublicznienie informacji o zamiarze dokonania tego typu transakcji przez spółki publiczne. Badania te w przeważającej części wskazują na występowanie statystycznie istotnych, dodatnich skumulowanych anormalnych stóp zwrotu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 450-458