Praktyczne problemy w teorii portfela - Kaszuba, Bartosz (Practical problems in Portfolio Theory, 2011)
W pracy zostały opisane najważniejsze zagadnienia teorii portfela Markowitza. Główny nacisk położono na elementy problematyczne na podłożu statystycznym (związane z estymacją parametrów portfela) i praktycznym (związane z niespełnieniem założeń lub dodatkowymi ograniczeniami). W pracy wykazano, że wykorzystanie klasycznych estymatorów albo klasycznych zagadnień optymalizacyjnych naraża inwestora na duże ryzyko estymacji czy ryzyko modelu, co powoduje, że otrzymany portfel efektywny ma słabe właściwości praktyczne
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 381-393