Łączne wykorzystanie wskaźników analizy technicznej w procesie inwestycyjnym - Juszczyk, Sławomir; Balina, Rafał (The combined use of technical analysis indicators in the investment process, 2011)
W artykule przedstawiono wykorzystanie wybranych wskaźników analizy technicznej w podejmowaniu decyzji inwestycyjnych na rynku kapitałowym. Wykazano, że wybrane wskaźniki analizy technicznej pozwalają na określenie najbardziej korzystnych momentów dokonywania zakupu bądź sprzedaży papierów wartościowych. Autorzy udowodnili, że używanie kilku różnych wskaźników analizy technicznej do określania momentu otwarcia bądź zamknięcia pozycji na rynku kapitałowym daje inwestorowi dużo większe prawdopodobieństwo maksymalizacji zysku niż w przypadku opierania swojej decyzji tylko na jednym wskaźniku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 365-380