Etyczne inwestowanie jako nowy kierunek współczesnych finansów - Czerwonka, Monika (Socially Responsible Investment (SRI) – a new direction of contemporary finance, 2011)
Globalny kryzys finansowy (zwany kryzysem subprime) pokazał, jak niebezpieczne może stać się naruszenie standardów i norm etycznych funkcjonujących w społeczeństwie. Typowo instrumentalne podejście do konsumenta oraz ukierunkowanie działalności inwestorów jedynie na krótkoterminową maksymalizację zysków skutkuje zanikaniem moralności i odpowiedzialności społecznej. Dlatego swoistą alternatywą w stosunku do tradycyjnych form inwestowania wydaje się inwestowanie społecznie odpowiedzialne, tzw. inwestowanie etyczne. Z punktu widzenia inwestora indywidualnego polega ono na lokowaniu swoich wolnych środków pieniężnych w różnego rodzaju fundusze inwestycyjne czy indeksy giełdowe, gdzie przy wyborze spółek do portfeli czy indeksów oprócz tradycyjnych kryteriów finansowych stosuje się wiele wymogów społecznych, środowiskowych i etycznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 343-352