Znaczenie Specjalnych Praw Ciągnienia (SDR) w Międzynarodowym Systemie Walutowym - Pszczółka, Ireneusz (The role of the special drawing rights in the international monetary system, 2011)
Celem niniejszego artykułu jest analiza możliwości zmian znaczenia Specjalnych Praw Ciągnienia w Międzynarodowym Systemie Walutowym w kontekście wypełniania przez nie funkcji waluty międzynarodowej w sektorze publicznym (głównie waluty rezerwowej). Szczególny nacisk położono na ocenę historycznej roli SDR oraz możliwości jej zwiększenia w przyszłości. Podstawowe metody badawcze wykorzystane w pracy to studia światowej literatury oraz analiza danych statystycznych. Podstawowymi źródłami danych statystycznych były publikacje Międzynarodowego Funduszu Walutowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 317-326