Eurorynki złotowych papierów dłużnych alternatywnym źródłem finansowania przedsiębiorstw międzynarodowych - Płókarz, Rafał (Euromarkets for PLN-denominated fixed income securities as an alternative for financing of international corporations, 2011)
Opracowanie prezentuje tło i przyczyny dynamicznego rozwoju segmentu eurorynku złotowych papierów dłużnych od połowy lat 90. aż do współczesności. Ponad 200 emitentów bardzo różnorodnych instrumentów pozyskuje denominowany w PLN kapitał w celach spekulacyjnych, arbitrażowych i z przeznaczeniem na inwestycje bezpośrednie w Polsce. Inwestorami, którzy uwierzyli w siłę polskiej waluty, są podmioty z całego świata: z Polski, krajów zachodnioeuropejskich, a nawet drobni inwestorzy z Dalekiego Wschodu. Mimo zahamowania rozwoju rynku w efekcie kryzysu finansowego, rynek odradza się od połowy 2010 r., osiągając wartość 45 mld zł
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 305-316