Rynki alternatywne w Europie. Londyński Alternative Investment Market a NewConnect - Pastusiak, Radosław (Alternative markets in Europe. London Alternative Investment Market versus NewConnect, 2011)
Publikacja niniejsza jest poświęcona alternatywnym rynkom europejskim. Zmiany na rynkach kapitałowych, które spowodowały utworzenie rynków alternatywnych, zostały zapoczątkowane w latach 90. XX w. W 1995 r. powstał londyński Alternative Investment Market, który zanotował w latach 1995-1999 dynamiczny rozwój. Kryzys giełdowy w latach 2000-2001 spowodował spadek kapitalizacji również na rynkach alternatywnych, jednakże wiodąca rola oraz dobre rozwiązania prawne zastosowane w Londynie bardzo szybko zaowocowały dużym napływem spółek na rynek AIM. W 2010 r. był to największy rynek alternatywny w Europie, biorąc pod uwagę liczbę notowanych spółek oraz ich kapitalizację. Polski rynek alternatywny NC w 2010 r. był liderem w regionie Europy Środkowo-Wschodniej w zakresie liczby notowanych spółek oraz dynamiki nowych debiutów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 293-304