Finansjalizacja międzynarodowych rynków surowców - Mitręga-Niestrój, Krystyna (Financialization of the international commodity markets, 2011)
Artykuł podejmuje aktualny problem finansjalizacji międzynarodowych rynków surowców. Na rynkach surowców daje się zauważyć wzrost znaczenia motywów finansowych, niezwiązanych z fundamentami rynku. Rośnie również udział inwestorów finansowych (w tym i traderów indeksowych) w zawieranych transakcjach. Inwestorzy, poszukując nowych źródeł maksymalizacji stóp zwrotu, zaczęli traktować surowce jak każdą inną klasę aktywów (akcje, obligacje). Wszystko to może powodować wzrost cen i ich zmienności, co nastąpiło na początku XXI w. i zakończyło się wraz z rozprzestrzenianiem światowego kryzysu finansowego w 2008 r. Finansjalizacja, skutkując wzrostem cen surowców, może mieć negatywne konsekwencje dla sfery realnej – m.in. powodując pogarszanie sytuacji podmiotów gospodarczych czy wzrost cen żywności na skutek wzrostu cen surowców
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 282-292