Bariery rozwoju rynków odwróconej hipoteki w Unii Europejskiej - Kowalak, Tomasz (Barriers of development of reverse mortgage markets in the European Union, 2011)
Proces starzenia się społeczeństwa, spodziewane zmniejszenie wypłat z systemów emerytalnych czy obserwowane wzrosty cen nieruchomości w ostatniej dekadzie mają stanowić fundamenty rozwoju rynków odwróconej hipoteki w krajach Unii Europejskiej. Mimo optymistycznych prognoz rozwoju tych rynków, rzeczywisty poziom ich rozwoju jest daleki od ich potencjału. W większości państw hipoteka odwrócona w ogóle nie jest dostępna, a w pozostałych krajach poziom rozwoju rynków jest bardzo nierównomierny, w szczególności w zakresie stosowanych rozwiązań prawnych, dostępnych produktów czy listy instytucji oferujących hipotekę odwróconą. Celem niniejszego opracowania jest wskazanie najważniejszych barier hamujących rozwój rynków odwróconej hipoteki w Unii Europejskiej, a jednocześnie utrudniających uwolnienie potencjału, jaki mają te rynki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 251-259