Produkty strukturyzowane po kryzysie na przykładzie wybranych krajów azjatyckich - Kolman, Paweł (Structured products after the last financial crisis in selected Asian states, 2011)
Produkty strukturyzowane w dalszym ciągu cieszą się dużym zainteresowaniem wśród inwestorów indywidualnych. Ostatni kryzys finansowy również dla tej grupy instrumentów finansowych stał się początkiem zmian w regulacjach prawnych. Przyczyną zainteresowania się przez organy nadzorcze innowacyjnymi instrumentami są straty, jakie ponieśli „nieświadomi ryzyka” klienci, a także w niektórych przypadkach ich wpływ na cały system finansowy. Na przykładzie dokonanych już zmian w wybranych krajach azjatyckich można stwierdzić, iż zmiany są konieczne do ochrony wybranych grup inwestorów. Jednak zakres zmian obejmujący uczestników rynku zależy od wielu czynników, m.in. od ich wiedzy i doświadczenia czy rodzajów oferowanych produktów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 242-250