Sukuk – islamskie certyfikaty inwestycyjne - Karwowski, Jacek (Sukuk – Islamic investment certificates, 2011)
Rynek sukuk jest jednym z ważniejszych segmentów islamskiego systemu finansowego i coraz bardziej znaczącym elementem rynku światowego. Od wielu lat odnotowuje wzrost 10-15% rocznie, a łączna wielkość emisji osiągnęła 100-120 mld $. Odpowiadało to w 2009 r. ok. 10% aktywów ulokowanych zgodnie z zasadami szariatu. Chociaż konstrukcja sukuk przypomina tradycyjne ABS czy covered bonds, ma specyficzne cechy. Abstrahując od zgodności z zasadami islamu, sukuk mogą stanowić stosunkowo dobre zabezpieczenie przed upadłością emitenta, o ile w umowie dobrze regulowane są kwestie własnościowe. Jednak nie wydaje się, by certyfikaty islamskie były realną alternatywą dla tradycyjnych obligacji; będą raczej instrumentami wzbogacającymi ofertę rynkową
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 233-241