Problemy nadzoru sprawowanego przez MFW nad polityką kursową krajów członkowskich podczas wojen walutowych - Jurek, Michał (Problems of the IMF surveillance over the member countries’ exchange rate policy during currency wars, 2011)
W artykule sformułowano ocenę sprawności nadzoru MFW nad polityką kursową krajów członkowskich, sprawowanego na podstawie decyzji z 2007 r. Przedstawiono w nim zasady i procedury nadzorcze, formułując wniosek, iż nowa decyzja dotycząca nadzoru nie umożliwia Funduszowi powstrzymywania konkurencyjnych dewaluacji i deprecjacji walut państw członkowskich. Sprawność nadzoru w tym zakresie osłabia przede wszystkim zawieszenie mechanizmu konsultacji wielostronnych. Dlatego też w dłuższej perspektywie niezbędne jest rozszerzenie statutu MFW, ponieważ jasne sprecyzowanie kompetencji Funduszu w sprawach nadzoru nad polityką kursowa krajów członkowskich jest warunkiem skutecznego przeciwdziałania wojnom walutowym i destabilizacji kursów walutowych na świecie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 224-232