Idea społecznie odpowiedzialnego inwestowania na przykładzie funduszy inwestycyjnych Calvert - Janik, Bogna (The idea of socially responsible investment on the example of Calvert investment funds, 2011)
Przedmiotem pogłębionej analizy było badanie efektywności inwestycyjnej społecznie odpowiedzialnych funduszy inwestycyjnych. Analizowane fundusze zostały wybrane z rynku amerykańskiego z grupy społecznie odpowiedzialnych funduszy Calvert, badaniu poddano pięć funduszy. W pracy postawiono hipotezę, która zakłada, że ani stopy zwrotu, ani ryzyko generowane przez te fundusze nie odbiegają od średniej rynkowej reprezentowanej przez indeks S&P500. Dodatkowo w pracy przytoczono wyniki badań, które wskazują na różnice w podejściu do społecznie odpowiedzialnych inwestycji na rynku amerykańskim i europejskim. Różnice te dotyczą definiowania tychże inwestycji, przekroju podmiotów w nie zaangażowanych, używanych fachowych sformułowań oraz stosowanych strategii
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 215-223