Rynek kredytowych instrumentów pochodnych – prognozy rozwoju - Gwizdała, Jerzy (Credit derivatives market – development forecast, 2011)
Celem opracowania jest przedstawienie rynku kredytowych instrumentów pochodnych oraz ich miejsca w zarządzaniu ryzykiem kredytowym. Rynek pochodnych instrumentów kredytowych składa się z dużej gamy instrumentów wykorzystywanych do transferu ryzyka kredytowego pomiędzy inwestorami. Instrumenty te stworzono, aby można było oddzielić od siebie ryzyka różnego rodzaju i efektywnie nimi zarządzać. Ponadto dają one możliwość przeniesienia ryzyka kredytowego od inwestorów, którzy się przed nim zabezpieczają, do tych, którzy są gotowi je ponieść. Ich atrakcyjność wynika z tego, że nie są one standaryzowane, lecz są dopasowane do konkretnych wymogów stron kontraktów. Od czasu powstania rynku derywatów kredytowych w połowie lat 90. XX w. jego wielkość rośnie w zaskakującym tempie, a obecnie przewyższa wielkość rynku obligacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 206-214