Alternatywne metody alokacji płynności międzynarodowej. Doświadczenia kryzysu finansowego 2007-2009 - Bogołębska, Joanna (Alternative ways of meeting the demand for international liquidity. Experiences of the financial crisis from 2007-2009, 2011)
Doświadczenia ostatniego kryzysu finansowego pozostawiły ślad w strategiach banków centralnych i rządów nie tylko w sferze regulacji finansowych, ale także jeśli chodzi o zabezpieczenie dostępu do płynności międzynarodowej. Działania zmierzające do udostępniania płynności dewizowej w okresie 2007–2009 ocenić należy pozytywnie. Szczególną rolę odegrały linie swapowe. System Rezerwy Federalnej zadziałał jako międzynarodowy pożyczkodawca ostatniej instancji, zasilając płynnością dolarową banki centralne w różnych obszarach gospodarczych. Selektywność i brak instytucjonalizacji tej techniki powodują jednak, że dla krajów emerging markets konieczne jest zapewnianie sobie także innych form dostępu do płynności, m.in. poprzez akumulację rezerw walutowych oraz tworzenie regionalnych płaszczyzn współpracy walutowej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 174-184