Produkty strukturyzowane w Polsce w czasie globalnego kryzysu finansowego lat 2007-2009 - Wiśniewski, Piotr (Structured products in Poland during the global financial crisis of 2007-2009, 2011)
Okres globalnego kryzysu finansowego lat 2007-2009 to dobry czas na analizę struktur finansowych na polskim rynku. Produkty te popularne są m.in. ze względu na ich aspekty behawioralne. Czas globalnych zawirowań na rynkach inwestycyjnych powinien zwiększyć zainteresowanie tymi instrumentami, wielu inwestorów bowiem wykazuje ponadprzeciętną awersję do ryzyka. Przegląd stóp zwrotu tych konstrukcji prowadzi do wniosku, iż ich parametry inwestycyjne były mierne. Choć w większości spełniły postulat ochrony powierzonego kapitału, nie były jednak w stanie skutecznie konkurować z lokatami bankowymi. Wynika to zarówno ze skali ostatniego kryzysu oraz inicjalnej fazy rozwoju tego segmentu produktów finansowych w Polsce, jak i czynników instytucjonalnych – dotyczących standardów zarządzania aktywami w polskich instytucjach finansowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 147-159