Dywersyfikacja równoległa oparta na instrumentach alternatywnych na rynku polskim - Gierałtowska, Urszula (Parallel diversification based on alternative assets in Poland, 2011)
W pracy zdefiniowano pojęcie dywersyfikacji równoległej i przedstawiono relacje między rynkiem aktywów finansowych a rynkiem aktywów alternatywnych. Celem artykułu jest wykazanie, iż konieczna jest dywersyfikacja ryzyka inwestycyjnego oparta na aktywach alternatywnych, ponieważ są one słabo skorelowane z tradycyjnymi aktywami. W pracy dokonano budowy portfeli opartych na instrumentach alternatywnych. Porównano efektywność tak utworzonych portfeli z portfelami akcji. Uzyskane wyniki wskazują na praktyczną wartość dywersyfikacji równoległej w analizach rynku kapitałowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 98-111