Jakość relacji inwestorskich w Polsce – wyniki badań - Dziawgo, Danuta (Quality of investor relations in Poland – survey results, 2011)
Celem opracowania jest prezentacja opinii uczestników rynku kapitałowego w Polsce na temat jakości relacji inwestorskich. W artykule przedstawiono wyniki badań uzyskane na czterech próbach badawczych: reprezentatywnej, indywidualnych inwestorów, analityków giełdowych sell-side oraz spółkach notowanych na GPW. Część badań przeprowadzono za pośrednictwem firmy MillwardBrown SMG/KRC. Wyniki wskazują, że społeczność finansowa oczekuje coraz szybciej coraz bardziej szczegółowych informacji, kładąc nacisk na informacje dotyczące przyszłości, a także intensywniejszy kontakt ze spółką. Informacje, które wzbudzają niedosyt, nie są związane z rachunkowością czy zawartością sprawozdań finansowych. Na tym tle zaproponowaną przez IASB i FASB zmianę dotyczącą zawartości i układu sprawozdania finansowego należy uznać za chybioną
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 86-97