Stan i perspektywy rozwoju rynku kapitałowego w Polsce - Dębski, Wiesław (State and prospects of capital market development in Poland, 2011)
Rynek finansowy we współczesnej gospodarce odgrywa bardzo istotną rolę. Polega ona przede wszystkim na zagospodarowywaniu oszczędności, czyli zamianie ich w aktywa rzeczowe, co z kolei determinuje rozwój gospodarczy kraju. Od powstania współczesnego rynku finansowego w Polsce mija 20 lat. Jego podstawowym segmentem jest rynek kapitałowy będący przedmiotem niniejszego artykułu. Zasadniczym celem autora jest przedstawienie obecnego stanu rozwoju tego rynku oraz nakreślenie perspektyw jego rozwoju w najbliższych latach, gdyż po 20 latach od momentu powstania współczesnego rynku kapitałowego w Polsce warto się nad tymi zagadnieniami zastanowić
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 76-85