Ocena decyzji uczestników wybranych funduszy inwestycyjnych akcyjnych w okresie kryzysu finansowego - Dawidowicz, Dawid (Assessment of decision of participants of equity investment funds in financial crisis, 2011)
Celem artykułu była ocena trafności decyzji uczestników funduszy inwestycyjnych dotycząca wpłat/wypłat środków pieniężnych do/z wybranych funduszy akcji polskich w latach 2007-2010 w kontekście ich przyszłych wyników. W badaniu posłużono się przykładem trzech funduszy: Pioneer Akcji Polskich, ING Akcji 2 oraz Arka BZ WBK Akcji. Uczestnicy funduszy inwestycyjnych mogą podejmować decyzje o uczestnictwie w funduszu bądź o wycofaniu się z funduszu w zależności od swoich oczekiwań co do przyszłych wyników funduszy. Wyniki przeprowadzonego badania dowodzą, że uczestnicy badanych funduszy przy podejmowaniu decyzji o uczestnictwie bądź rezygnacji z danego funduszu mogli kierować się emocjami, a podejmowane decyzje były niekorzystne z punktu widzenia inwestycyjnego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 65-75