Analiza funkcjonowania publicznego rynku nieskarbowych papierów dłużnych Catalyst - Czerwiński, Mateusz (The analysis of functioning of Catalyst − the public market of non-treasure debt securities, 2011)
W artykule przeanalizowano publiczny rynek nieskarbowych papierów dłużnych Catalyst, w szczególności scharakteryzowano emisje przeprowadzone przez przedsiębiorstwa niebędące bankami. Podjęto próbę ustalenia zależności celu emisji i jej zabezpieczenia a wysokością odsetek przynależną inwestorom, która okazała się wprost proporcjonalna. Oznacza to, że wraz ze wzrostem ilości informacji o emisji rosło jej oprocentowanie. Wciąż młody i słabo rozwinięty rynek Catalyst stanowi jednak 50% łącznej emisji obligacji przedsiębiorstw w Polsce
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 53-64