Stopień integracji polskiego rynku pieniężnego z rynkiem pieniężnym w obszarze euro - Bukowski, Sławomir I. (The degree of Polish money market integration with the money market in the euro zone, 2011)
Celem artykułu jest prezentacja wyników badań nad stopniem integracji polskiego rynku pieniężnego z rynkiem pieniężnym w obszarze euro. Badaniami objęto okres 1999-2009. Integracja rynków pieniężnych krajów tworzących unię monetarną jest istotnym czynnikiem determinującym skuteczność jednolitej polityki monetarnej. Z punktu widzenia ewentualnego przystąpienia Polski do obszaru euro istotne jest zbadanie stopnia integracji polskiego rynku pieniężnego z rynkiem pieniężnym w tym obszarze. W badaniach posłużono się metodami oceny stopnia integracji opartymi na cenach i stopach zwrotu (odchylenie standardowe, beta- i sigma-konwergencja). Przeprowadzone badania wskazują na rosnący stopień integracji polskiego rynku pieniężnego z rynkiem pieniężnym w obszarze euro
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 41-52