Hossy i bessy na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie a sytuacja finansowa branży maklerskiej - Banaszczak-Soroka, Urszula (Phases of bull market and slump on the Warsaw Stock Exchange and the situation of brokerage branch, 2011)
Hossy i bessy w zdecydowanej mierze wpływają na kondycję finansową branży maklerskiej. Najniższy wynik finansowy branża maklerska odnotowała w 2002 r. (pęknięcie bańki internetowej), gdy wypracowała średni zysk brutto na poziomie 30 mln zł. Kolejne lata charakteryzowały się coraz lepszymi wynikami finansowymi branży. Rok 2007, w którym hossa osiągnęła swoje apogeum, przyniósł branży blisko 2 mld zł zysku brutto. Nawet fala głębokiego kryzysu rozpoczętego w tym samym 2007 r. i kontynuowana w 2008 r. (WIG stracił 62,7%) nie doprowadziła do wystąpienia strat. Przeciwnie, zysk brutto chyba w najgorszym 2009 r. był dodatni i wysoki, zważywszy na okoliczności, ponad 1 mld zł. Niepokojące jest natomiast to, że wielokrotnie branża ponosiła głęboką stratę na działalności maklerskiej, a dodatni zysk brutto utrzymywała tylko dzięki działalności finansowej (lokowaniu wolnych środków klientów na depozytach w bankach)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 174, s. 26-40