Koncepcja ubezpieczenia lasów od strat spowodowanych przez huragany w polskim obszarze klimatycznym - Wieteska, Stanisław (The concept of forest insurance against losses caused by hurricanes in the Polish area of climate, 2011)
Jednym z obszarów nieobjętych ochroną ubezpieczeniową są lasy. Lasy narażone są m.in. na huragany, trąby powietrzne powodujące zniszczenia w drzewostanie. W artykule zaprezentowano skalę zjawiska (wiatrołomów) drzewostanów zniszczonych przez huragan, przykłady strat bezpośrednich i pośrednich w drzewostanach leśnych. Wskazano na metody inwentaryzacji strat, częstość szkód, metody szacowania strat (określenie sumy ubezpieczenia). W końcowej części opisano rolę państwa w likwidacji skutków zjawisk huraganowych. Artykuł przedstawia główne założenia do konstrukcji ogólnych warunków ubezpieczeń i stopy składki ubezpieczeniowej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 175, s. 183-193
Keywords: las; huragan; straty