Zastosowanie gwarancji ubezpieczeniowej jako instrumentu zabezpieczenia działalności przedsiębiorstw w sferze usług turystycznych - Wąsewicz, Maria (The use of insurance guarantee as a cover of business activity in tourism services, 2011)
Artykuł przedstawia funkcjonowanie gwarancji ubezpieczeniowych na polskim rynku ubezpieczeń w obszarze usług turystycznych. Przedstawione są podstawowe możliwości zabezpieczenia w formie gwarancji ubezpieczeniowej i umowy na rzecz klienta. Artykuł omawia rynek gwarancji ubezpieczeniowych w Polsce pod względem ilościowym oraz możliwości i bariery rozwoju tego typu ubezpieczeń na rynku polskim
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 175, s. 172-182
Keywords: ubezpieczenia finansowe; gwarancja ubezpieczeniowa; usługi turystyczne