Gwarancje finansowe jako instrumenty wspomagania działalności biznesowej - Tomaszewska, Ilona (Financial sureties as instruments of business support, 2011)
Jednym z instrumentów, jakie smogą wykorzystywać przedsiębiorstwa uczestniczące w obrocie gospodarczym, jest gwarancja. Gwarancja stanowi o tyle specyficzną formę poręczenia, że strona poręczająca nie poręcza za dług dłużnika, ale zaciąga własne zobowiązanie względem wierzyciela. Ze względu na mechanizm relacji gwarantowania i ideę funkcjonowania tego instrumentu dla przedsiębiorstwa nie ma znaczenia, czy gwarantem będzie bank czy zakład ubezpieczeń. Przedsiębiorstwo ma dowolność wyboru i różne czynniki mogą decydować, czy dany przedsiębiorca zwróci się ze zleceniem wystawienia gwarancji do banku czy do zakładu ubezpieczeń. Gwarancje bankowe stanowią produkt alternatywny wobec gwarancji ubezpieczeniowych. Mimo to cały proces gwarantowania różni się od siebie, skutkując pewnymi obostrzeniami, większymi bądź mniejszymi, wobec dłużnika
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 175, s. 161-171
Keywords: ubezpieczenia; gwarancje finansowe; działalność gospodarcza