Popyt na ubezpieczenia na życie w świetle badań światowych - Śliwiński, Adam (The determinants of demand for life insurance in the light of world’s research, 2011)
Artykuł dotyczy zjawiska determinacji popytu na ubezpieczenia na życie. Celem artykułu jest prezentacja wyników najważniejszych badań dotyczących determinacji popytu na ubezpieczenia na życie prowadzonych na arenie światowej oraz najważniejszych rozważanych czynników determinujących popyt. Artykuł składa się z dwóch części. W części pierwszej dokonano prezentacji badań naukowych dotyczących determinacji popytu na ubezpieczenia. W części drugiej skoncentrowano się na opisie najważniejszych czynników uwzględnianych w tych badaniach. Czynniki te powinny być brane pod uwagę w procesach sterowania rozwojem działalności ubezpieczeniowej oraz w ewentualnych dalszych badaniach nad przedmiotowym zjawiskiem
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 175, s. 150-160
Keywords: ubezpieczenia na życie; determinacja popytu; popyt; ekonomia