Finansowe konsekwencje oferty produktowej w warunkach dynamicznych zmian na rynku bancassurance - Szewieczek, Daniel (Financial results of product’s offer in the dynamic environment of bancassurance market, 2011)
Artykuł skoncentrowany na prezentacji praktycznego ujęcia procesów finansowych bancassurance wskazuje, że współpraca bankowo-ubezpieczeniowa jest obszarem, który nie podlega szczególnym regulacjom prawnym, co implikuje swobodę, a w niektórych przypadkach brak przejrzystości ustalania zasad rozliczeń finansowych pomiędzy podmiotami bancassurance. Produkty dostępne w zakresie oferty bancassurance mają charakter komplementarny, substytucyjny lub neutralny. Podstawowym wyróżnikiem finansowym produktów komplementarnych jest występowanie długoterminowych strumieni pieniężnych dla produktów powiązanych. Natomiast dla produktów substytucyjnych przepływy pieniężne mają najczęściej charakter jednorazowy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 175, s. 138-149
Keywords: bancassurance; komplementarność; substytucyjność