Przesłanki wykorzystania ochrony ubezpieczeniowej w systemie zarządzania ryzykiem małych i średnich przedsiębiorstw - Pawłowska, Agnieszka; Pawłowski, Maciej (The aspects of implementation of insurance protection in SME risk management, 2011)
W niniejszym artykule dokonano prezentacji wykorzystania ochrony ubezpieczeniowej w systemie zarządzania ryzykiem sektora małych i średnich przedsiębiorstw. W pierwszej części omówiono istotę procesu zarządzania ryzykiem, przyczyny rozwoju tejże koncepcji oraz charakter funkcjonowania systemu zarządzania ryzykiem w małych i średnich przedsiębiorstwach w Polsce. Ostatnia część artykułu, prezentując zarówno teoretyczne, jak i praktyczne podejście do zastosowania ubezpieczeń w ramach procesu zarządzania ryzykiem przedsiębiorstwa, wskazuje na dalsze perspektywy rozwoju tego typu ochrony na polskim rynku w najbliższym czasie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 175, s. 128-137
Keywords: przedsiębiorstwo; zarządzanie ryzykiem; ubezpieczenia