W poszukiwaniu nowej koncepcji sieci bezpieczeństwa rynków usług finansowych: wnioski dla ubezpieczeń - Monkiewicz, Marek (In search for a new architecture of financial safety net: implications for insurance, 2011)
Pojęcie sieci bezpieczeństwa finansowego najogólniej można określić jako zestaw regulacji i instytucji, które mają chronić stabilność systemu finansowego jako istotnego fragmentu bezpieczeństwa ekonomicznego państwa oraz bezpieczeństwa działających na nich podmiotów. Przebieg ostatniego kryzysu finansowego dowodzi jednak, że poza państwem wszystkie składowe sieci bezpieczeństwa finansowego zawiodły. Mając to na uwadze, w artykule zaprezentowano główne kierunki zmian, które pod wpływem kryzysu finansowego już zostały zaimplementowane na rynkach finansowych lub które są dyskutowane. Omówiono także możliwe skutki wprowadzanych lub proponowanych zmian dla sieci bezpieczeństwa finansowego w ramach sektora ubezpieczeniowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 175, s. 118-127
Keywords: sieć bezpieczeństwa; kryzys finansowy; deregulacja systemu finansowego; sektor ubezpieczeniowy