Specyfika systemu biznesowego ubezpieczycieli kredytu kupieckiego - Lisowski, Jacek (The specificity of business system of trade credit insurers, 2011)
Prowadzenie działalności ubezpieczeniowej przez ubezpieczyciela wymaga przygotowania i zaplanowania wielu specyficznych procesów, które są częścią składową jego systemu biznesowego. Do głównych jego elementów należy zaliczyć sprzedaż i likwidację szkód wspierane przez obsługę procesów (back office). W przypadku ubezpieczyciela kredytu kupieckiego należy dodatkowo wyróżnić obszar zarządzania informacją gospodarczą oraz windykacji należności. Decydują one w dużej mierze o osiągnięciu przez tych ubezpieczycieli założonych celów gospodarczych i świadczą o ich specyfice w stosunku do ubezpieczycieli non-life
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 175, s. 106-117
Keywords: system biznesowy; ubezpieczyciele kredytu; kredyt kupiecki; informacja gospodarcza; windykacja należności