Perspektywy rozwoju rynku funduszy inwestycyjnych regionu Azji i Pacyfiku - Krupa, Dorota; Kołosowska, Bożena; Walczak, Damian (Development perspectives of investment fund industry of the Asia-Pacific region, 2011)
Celem artykułu jest wskazanie najważniejszych aspektów rozwoju rynku funduszy inwestycyjnych regionu Azji i Pacyfiku. W nadchodzących dziesięcioleciach region Azji i Pacyfiku będzie potrzebował sprawnego i skutecznego rynku funduszy inwestycyjnych, którego zadaniem będzie wsparcie wyzwań emerytalnych związanych z szybkim starzeniem się społeczeństwa w regionie. Asia Region Funds Passport, podobnie jak jednolity paszport w UE, może zapewnić inwestorom dostęp do nowych rynków, bardziej efektywną dywersyfikację inwestycji, a także wspieranie rozwoju i płynności regionalnych rynków finansowych. Na potrzeby artykułu przeanalizowano najnowsze raporty i badania opublikowane przez PriceWaterhouseCoopers, East – West Centre oraz Międzynarodowy Fundusz Walutowy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 175, s. 95-105
Keywords: fundusze inwestycyjne; UCITS; rynek finansowy