Rola produktów ubezpieczeniowych typu mortgage insurance w finansowaniu rynku nieruchomości mieszkaniowych - Kowalczyk-Rólczyńska, Patrycja (The role of mortgage insurance in financing real estate market, 2011)
Wykorzystywanie ubezpieczeń typu mortgage insurance obserwuje się na wielu rozwiniętych rynkach. Głównym ich zadaniem jest transfer ryzyka kredytowego na zakład ubezpieczeń. Jednakże odgrywają one bardzo ważną rolę na wtórnym rynku finansowania nieruchomości. Ze względu na fakt, iż różne są rodzaje tych produktów, ryzyko kredytowe jest mniej lub bardziej chronione. Celem artykułu jest wskazanie roli ubezpieczeń typu mortgage insurance w finansowaniu nieruchomości mieszkaniowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 175, s. 85-94
Keywords: finansowanie rynku nieruchomości; nieruchomości mieszkaniowe; ryzyko kredytowe; mortgage insurance; kredytowanie hipoteczne